Valokuvaus 3.jpg

Koko sen ajan, kun olen kuvauskursseja sekä työpajoja järjestänyt, on valitettu pääkaupunkipainotteisuudesta. Nyt asiaan on tehty muutos ja pääsen puhumaan suurimmasta rakkaudestani eli valokuvaamisesta Mikkeliin. Aiheena action- ja lifestyle -kuvaaminen Rotolight ledejä hyödyntäen.

Viime viikonlopun action-kuvauskurssista jäi niin hyvä fiilis, etten malta odottaa ensi viikonlopun Mikkelin reissua. On todella mukava päästä keskustelemaan kuvaajien kanssa erilaisista tekniikoista ja lähestymistavoista.

Olin alkuun aivan järjettömän skeptinen LED-valoja kohtaan,...

more
Valokuvaus 1.jpg

Todella moni huippuluokan valokuvaaja elää taloudellisessa ahdingossa, koska hänellä ei ole halua myydä ja palvella asiakkaitaan. Ollaan freekkuja, eikä yrittäjiä ja odotetaan, että huippuluokan ammattitaito tuottaa rahanarvoisia puheluita.

Todetaan nyt heti tähän alkuun, että kaikilla kuvaajilla ei ole halua tai tarvetta tehdä taloudellista tulosta, mutta monella on. He valittavat, että puhelin ei soi, vaikka taitotason on kovinta mahdollista luokkaa.

more
Valokuvaus_Las_Vegas.JPG

Olen aina ollut äärimmäisen tarkka tehokkaan työnkulun vaalija. Pääasiallisesti se johtuu tiukoista deadlineista, joita päivittäinen media kuvaajalle asettaa, mutta myös helpomman elämän hamuamisesta.

Varsinkin jääkiekossa aikataulut ovat raakoja. Peli loppuu 21.07 ja 21.32 pitää olla kuvat toimituksessa. Jos käytössä on ollut remotekameroita maalin sisällä ja päällä, kuvia syntyy 4000 – 7000 kappaletta. Työnkulku pitää olla kunnossa, jotta kaikki kuvat saadaan lehteen.

more
5943D5DE-D2C1-4513-941D-353E1AAA8566.PNG

Kuvaajien kahvihetki sai sen verran hyvän vastaanoton, että seuraava päätettiin järjestää pikimmiten. Aiheena tällä kertaa on tehokas kuvaus ja editointi.

Historian ensimmäisessä Koivunen Photographyn kuvaajien kahvihetkessä mentiin LED-valojen tiimoilla, mutta nyt aiheena on tehokas tuotanto. Kuinka kuvataan videota ja stilliä samaan aikaan, ja kuinka saadaan tehtyä editointi nopealla vauhdilla.

Edelleen tilaisuus säilyttää rennon otteensa eli juomme kahvia ja rupattelemme kuva-asioista, tai kuten viimeksi, laskettelusta, mokailusta ja alkoholin käytöstä. Pääasia, että...

more
Blog_kaffe 4.jpg

Historian ensimmäinen kuvaajien kahvihetki järjestettiin meidän studiollamme ja fiilis oli erittäin hyvä. Kun joukko saman henkisiä ihmisiä saatetaan yhteen, on meno letkeää, mutta samalla saadaan omaa tietotaitoa edistettyä. Se äärimmäisen mukavaa. ”Näitä tarvitaan ehdottomasti lisää”, kiteytti yksi mukana ollut, eikä asiaa oikeastaan paremmin voi ilmaista.

Aikanaan ollessani Iltalehdessä kuvapäällikkönä ryhdyimme pitämään tällaisia vapaamuotoisia illanistujaisia, joissa oli kuitenkin aina joku selkeä teema. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, jalkautimme saman käytännön ja kokoonnuimme...

more
Rotolight_test 1.jpg

Jälleen kerran olen sortunut siihen perisyntiin, että aloitan blogin ja sitten en kiireen keskellä ehdi sitä päivittämään. Asiat ovat menneet kuitenkin eteenpäin ja käynnistimme yhden jutun, joka todellakin tekee ihmisestä paremman.

more
Valokuvaus_workshop.jpg

Nyt on fiilis katossa, kun saadaan taas työpajaa kehiin. Järjestämme yhdessä Top Shotin ja Focus Nordicin kanssa työpajan, jossa käsitellään rakasta lajia nimeltä valokuvaus. Parasta tässä hommassa on se, että yhteistyökumppanit pistävät sellaista tarjousta kehiin, että riittää!

Työpaja järjestetään ensi lauantaina 18.5.2019 kello 11-16 Vantaan Superparkin Super-Loungessa. Aiheena on valaisu, mutta homma rykäistään käyntiin hieman yleisimmillä aiheilla. Aluksi käsitellään ammattivalokuvauksen teemoja, kuten kalusto, keikkoihin valmistautuminen, matkustaminen ja sen haasteet sekä...

more
Valokuvaus_4377.jpg

Vaikka yrittäjän elämässä on vaikeitakin puolia ja äärimmäisen heikkoja hetkiä, nostavat mukavat jutut homman reilusti plussalle. Työn monipuolisuus on avaintekijä ja tällaiset keikat, jotka ovat puhdasta nautintoa. Luonnollisesti hommaan liittyvät moottoripyörät ja vauhdikas kaveri.

Tähän keikkaan yhdistettiin jälleen kaksi erillistä työnkuvaa; valokuvaaminen ja toimittaminen. Sain syötön lapaan ja ryhdyin tekemään juttua Arttu Stenbergistä, joka on sellainen kaksipyörätaituri, että riittää. Temppuja on varastossa hirmuinen määrä ja tulevaisuudessa tämä herra tullaan näkemään...

more
Rotolight_profiilikuva_setup 2019.jpg

Yksinkertaista rakas Watson! Tässä on esimerkki siitä, mitä voin yksinkertaisimmillaan tehdä Rotolightin kolmen valon setillä. Malli oli huono, mutta tämä on toteutettu yksin studiolla, eikä aikaa mennyt kuin muutama minuutti. Yhdellä valolla saa jo potkua kuvaan, mutta kun lisätään siihen pari lisää, niin voi valaista taustasta lähtien kaiken. Kalvokitillä saa vielä hiukan värimaailmaan lisää paukkua.

more
Screenshot 2019-05-14 at 9.05.30.png

Vaikka perustaa kaiken toimintansa suunnitteluun ja valmistautumiseen, saattavat asiat silti lähteä väärään suuntaan. Kun laiva alkaa upota, siinä ei ole paljon tehtävissä. Hikeä pukkaa, kädet tärisevät ja päätä huimaa. Silmissä vilisee mennyt elämä, sillä tiedät, että tämä on viimeinen päiväsi valokuvaajana. Tähän on tultu ja tähän se loppuu.

Okei, ehkä jutun otsikko ja ingressi ovat hiukan rajuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että faktat pilaavat hyvän jutun lähes poikkeuksetta. Eikä tässä paljon faktoista poiketa, sillä keikka oli äärimmäisen vaikea ja moni asia oli mennä pahasti...

more
Rotolight_Elias 010.jpg

Lehtikuvaajana olen tottunut siihen, että hyvin usein vallitsevalla valolla kuvaaminen on se juttu. Itse näen kuitenkin, että lopputulos ratkaisee ja hyvin usein lisävalot ovat jees. Tein pienimuotoisen kokeen Rotolightin LED-valoilla ja koko hommaan meni valaisuineen viisi minuuttia. Lopputulos kuitenkin aivan toisenlainen.

Yrittäjäperheen arkeen kuuluu se, että lauantaiaamuna puoliso lähtee keikalle ja toinen puoli hoitaa lapsia. Tässä tapauksessa nappasin 10v poikamme kyytiin ja suuntasin studiolle töihin. Kun aika kävi pitkäksi, maksimoin pojan kärsimyksen...

more
Koripallo_valokuvaus_studiossa

Yksi eniten kysytty asia on hintataso. Sosiaalisen median kautta tulee jatkuvasti kyselyitä, joissa valokuvaajat puntaroivat, että mitä keikasta voi laskuttaa. Tarkkaa tietoa ei oikein tunnu olevan, ja jokaisella on sitten omat hinnastonsa. Ongelma on tietenkin se, ettei kukaan halua paljastaa omaa hinnoitteluaan, jolloin osa sortuu polkemaan, ja osa sitten hinnoittelee itsensä pihalle. Avataanpa valokuvaajan hinnoittelua vähän.

Journalistiliiton hinnoittelu on hyvä lähtökohta. Siinä...

more
1studio_valokuvaus_koivunen_32.jpg

Valokuvaajan työ on hienoin homma mitä olen koskaan saanut tehdä. Mikään ei mene sen edelle. Ei edes motocross-mekaanikon työ, mikä sekin oli upea homma. Tai huoltoyhtiössä rikkaruohovastaavana oleminen.

Valokuvaus, ja ennen kaikkea urheilukuvaus on ollut jotain todella palkitsevaa ja hienoa. Tulevaisuuden näkymät eivät ole kuitenkaan kovinkaan kummoiset. Ainakin, jos uskomme amerikkalaista artikkelia.

Verkkosivusto Petapixel julkaisi jutun, jossa kerrotaan, että valokuvaajan...

more
Screenshot 2019-04-22 at 15.31.41.png

Internetin syövereissä on tietoa vaikka kuinka paljon. Minkälaista tietoa, sen sitten kukin voi itse päättää. Nappasin tähän päivitykseen videon, jossa kerrotaan, mitkä viisi asiaa ovat tärkeitä aloittelevalle kuvaajalle. Videolla ammattilainen kertoo, että nämä ovat juuri ne jutut, jotka vievät sinut helposti nextille levelille. Helppoa ja yksinkertaista.

Pohditaanpa asiaa hieman ja kertokaa sitten itse, mitä mieltä näistä olette?

1. Objektiivi. Jep, se on varsin olennainen juttu, eikös olekin. Primelinssi, aina vaan paranee, mutta onko tämä nyt se juttu,...

more
Red Bull Crashed Ice

Tämä keikka on hyvä esimerkki siitä, että jos on tuuria, niin säilyy ammatissa pidempään. Oli todella lähellä, että kaikki olisi mennyt persiilleen ja sen jälkeen kamat myyntiin ja kortistoon. Onneksi näin ei käynyt.

Sain keikan Helsingin Sanomien NYT-liitteeseen ja paineet olivat luonnollisesti kovat. Piti kuvata alamäkiluistelun naisten maailmanmestari Salla Kyhälä. Olin innoissani, sillä Kyhälä on aivan huipputyyppi, mutta myös peloissani. Pimeä tasainen luistelukenttä ei ollut omiaan tällaiseen kuvaukseen. Olin kuvannut alamäkiluistelua Red Bullille ympäri...

more
Saucony_event 0006.JPG

Tekevälle sattuu, eikö niin? Kuvaajat ovat monenlaisissa tilanteissa, eikä aina kaikkia asiat suju käsikirjoituksen mukaan. Itselleni on sattunut monenmoista kommellusta, mutta jotenkin niistä on aina selvitty. Oheisella videolla osa tapahtumista on tosin sellaisia, etten pahimmalle vihollisellekaan toivoisi.

Mutta kyllä nämä vaan jaksaa naurattaa. Ei siitä mihinkään pääse. Toisten munaaminen on vaan niin hauskaa. Ei kai Duudsoneistakaan olisi muuten niin paljon pidetty.

Nyt vaan rento asento ja nautiskele videosta. Jos et kertaakaan repeä, niin sinussa on jotain vikaa!

more
1hs_dsc_4555.jpg

Ei täriseviä käsiä, ei epävakaata kuvaa, ei epämiellyttävää teollista tuoksua. Siinä on resepti erinomaiseen videokuvauskeikkaan, joka ei yksinkertaisesti voi mennä pieleen. Tämän takia valokuvaajat ja videokuvaajat tykkäävät härpäkkeistä. Pitää olla leluja, jotka tekevät toiminnasta helpompaa ja elämästä siedettävämpää.

Päätin tehdä unboxing videon. Ei olisi pitänyt. Kerta kaikkiaan turhaa puuhaa, sillä mitä kerrot laitteesta, jota et ole kokeillut, etkä tiedä siitä mitään. Tein kuitenkin.

Olen heräteostosten mies. Sytyn helposti erilaisiin asioihin ja tähän...

more
HS_VMK_9185.JPG

Moniosaaminen on nostanut päätään jo vuosia ja nykyään valokuvaajan pitääkin jo suoriutua sekä kuvista että videoista. Kyseessä on enemmän kustannustehokkuus kuin mikään muu. Kun samat asiat hoidetaan kerralla, riski keskinkertaisuuteen on suuri. Ellei pysty konseptoimaan asioita oikein.

Aikanaan ihmettelin, että mikä ihme on, kun loppuvuodesta ei löytynyt lehtikuvakisaan yhtään hyvää kuvaa. Tajusin, että olimme aloittaneet Iltalehdessä netti-TV:n tekemisen ja videon kuvaaminen oli heikentänyt kuvieni laatua huomattavasti. Oli luonnollista, että uusi juttu vei...

more
KTM_JTU_5911A.JPG

No nyt ollaan taas jännän äärellä! On meinaan niin, että jos joku on kivaa, niin se on tosi kivaa. Okei, reissuhommat ovat tipotiessään, mutta hyvä puoli siinä on se, että nyt päästään taas järjestämään kuvauskursseja. Niitä on ollut aina todella nasta tehdä, sillä samalla kun opettaa, niin oppii itse. Kenties meikäläisestäkin voi vielä tulla jotain!

Ensimmäinen kurssi on lyöty tuonne jo valmiiksi päivämäärineen. Eikä siinä vielä kaikki. Nyt pistetään kursseja vireille ja jos saadaan se 4-5 tyyppiä kasaan, niin...

more
Screenshot 2019-04-09 at 15.23.08.png

Valokuvaajalla pitää olla kameralaukkuja ja valoja. Tietenkin myös kameroita, mutta kaikki härpäkkeet tekevät elämän kivaksi. Nyt löytyi ainakin minulle sellainen setti, että hymy on korvissa. Olen nimittäin testannut kaikenlaisia valoja, mutta aina jokin asia on tökkinyt.

Rotolightin pienien valojen setti on kuitenkin jotain ihan muuta. Pakettiin kuuluu kolme valoa, niihin virtapiuhat ja jalustat. Lisäksi löytyy kaikenlaista kiinnikettä ja värigeelejä. Jatkuvan valon lisäksi tuikuista löytyy salamaominaisuus, ja mikä parasta, siinä on aina yhden aukon ero jatkuvaan valoon, joten...

more
1livebooks_bio.jpg

Siitä on todella kauan aikaa, kun viimeksi kirjoitin blogia. Syitä on monia. Paras selitys on se, ettei ole ollut aikaa, eikä teknistä ymmärrystä. Yksinkertaisesti vkphotoblogini kaapattiin, enkä saanut mitään toimivaa ratkaisua aikaiseksi. Tämäkin sivusto on ollut vuoden nurin.

Elämä on jatkunut ja töitä tehty. Te, jotka olette seuranneet minua aikaisemmin, tiedätte missä mennään. Urheilukuvaus on ollut työni, mutta pieniä osumia on tullut viime aikoina.

Sanottakoon nyt kuitenkin, että hommat jatkuvat, vaikkakin hiukan erimuodossa. Viime syksynä tuli...

more