Valokuvaus_4377.jpg

Kun työ on järjettömän kivaa, ei käytännössä tee koskaan töitä

Vaikka yrittäjän elämässä on vaikeitakin puolia ja äärimmäisen heikkoja hetkiä, nostavat mukavat jutut homman reilusti plussalle. Työn monipuolisuus on avaintekijä ja tällaiset keikat, jotka ovat puhdasta nautintoa. Luonnollisesti hommaan liittyvät moottoripyörät ja vauhdikas kaveri.

Tähän keikkaan yhdistettiin jälleen kaksi erillistä työnkuvaa; valokuvaaminen ja toimittaminen. Sain syötön lapaan ja ryhdyin tekemään juttua Arttu Stenbergistä, joka on sellainen kaksipyörätaituri, että riittää. Temppuja on varastossa hirmuinen määrä ja tulevaisuudessa tämä herra tullaan näkemään kansainvälisillä areenoilla. Kyseessä ei ole kisakuski vaan stunt-kuski, joka viihdyttää yleisöä huikeilla tempuilla.

Näissä juttu + kuvat -hommissa noudatan aina samaa kaavaa. Ensin kaivetaan kaverista materiaalia, jotta saadaan hyvä kuva siitä mitä hän tekee ja mikä hän on miehiään. Sitten haastattelu, josta saattaa nousta esiin jotain, mitä voidaan käyttää kuvauksessa. Hyvin usein järjestän kuvauksen täysin toisena päivänä, jotta siihen saadaan riittävästi energiaa. Tämä sinänsä hauska juttu, sillä moni media nykyään pyrkii kutistamaan kaikesta ja sitten todetaan, ettei kuvista makseta jutun yhteydessä keikkahintaa, koska nehän tehdään samalla. No, itse en ainakaan niin tee.

Treffattiin Artun kanssa haastattelun merkeissä ja sitten seuraavana päivänä mentiin kuvaamaan. Kuvaamisessa jälleen kerran toiminta konseptin mukaisesti. Ensin henkilökuvat ja sitten toimintaa. Tähän on kaksi hyvää syytä. Kun aloitetaan pönötyksillä, on pyörä ja mies puhtaita. Toinen syy on se, että saadaan poset pois ennen kuin ajetaan, sillä siinä hommassa voi käydä huonosti. Jos tulee onnettomuus, kuvapuoli on kuitenkin jollainlailla hanskassa.

Eli ensin poset, sitten perusajokuvat. Aloitetaan simppelisti ja jälleen kerran samasta syystä. Pysytään mahdollisimman pitkään ehjänä. Lopuksi sitten otetaan ne hulluimmat jutut, mutta tietenkin koko ajan mennään kuskin kanssa yhteisymmärryksessä. Näkisinkin, että tässä hommassa ollaan yhtä paljon ohjaajia kuin kuvaajia. Kuskille pitää pystyä ehdottamaan asioita, mutta samaan aikaan täytyy aistia, mitä hän miettii ehdotuksista. Jos vähäistä empimistä tapahtuu, mennään seuraavaan ideaan.

Artun kanssa homma rokkasi. Poset vedettiin pitkän kaavan mukaan ja sitten pelit käyntiin. Kuvaajan rooli on varsin pieni, jos kuski on näin taitava. Hyviä asioita tapahtuu vääjäämättä.

Tätä tämä työ on parhaimmillaan. Hauskoja kuvauksia, ja kun herralla on tarinaa, niin juttukin kirjoittaa itse itseään. Ei tunnu työltä tällainen ja sitähän tämä homma on. Välillä kuvataan stillejä, sitten kirjoitellaan juttuja ja vielä videohommat päälle. Ei ole paljon tylsiä päiviä. Ihan mahtavaa!

Kuvasin keikan Nikon D850 -kameralla ja putkina olivat 16mm fisu, 35mm, 85mm ja 70-200. Valaisu hoitui Rotolightin AEOS 2:lla. Haastattelun nauhoitin puhelimella ja muistiinpanot kirjasin KTM:n vihkoon, Biken vanhalla kynällä. Kerrassaan toimiva setti.

Rotolight_profiilikuva_setup 2019.jpg

Yksinkertaista rakas Watson! Tässä on esimerkki siitä, mitä voin yksinkertaisimmillaan tehdä Rotolightin kolmen valon setillä. Malli oli huono, mutta tämä on toteutettu yksin studiolla, eikä aikaa mennyt kuin muutama minuutti. Yhdellä valolla saa jo potkua kuvaan, mutta kun lisätään siihen pari...

more
Screenshot 2019-05-14 at 9.05.30.png

Vaikka perustaa kaiken toimintansa suunnitteluun ja valmistautumiseen, saattavat asiat silti lähteä väärään suuntaan. Kun laiva alkaa upota, siinä ei ole paljon tehtävissä. Hikeä pukkaa, kädet tärisevät ja päätä huimaa. Silmissä vilisee mennyt elämä, sillä tiedät, että tämä on viimeinen päiväsi...

more
Rotolight_Elias 010.jpg

Lehtikuvaajana olen tottunut siihen, että hyvin usein vallitsevalla valolla kuvaaminen on se juttu. Itse näen kuitenkin, että lopputulos ratkaisee ja hyvin usein lisävalot ovat jees. Tein pienimuotoisen kokeen Rotolightin LED-valoilla ja koko hommaan meni valaisuineen viisi minuuttia. Lopputulos...

more
Koripallo_valokuvaus_studiossa

Yksi eniten kysytty asia on hintataso. Sosiaalisen median kautta tulee jatkuvasti kyselyitä, joissa valokuvaajat puntaroivat, että mitä keikasta voi laskuttaa. Tarkkaa tietoa ei oikein tunnu olevan, ja jokaisella on sitten omat hinnastonsa. Ongelma on tietenkin se, ettei kukaan halua paljastaa...

more