Valokuvaus_workshop.jpg

Nyt on fiilis katossa, kun saadaan taas työpajaa kehiin. Järjestämme yhdessä Top Shotin ja Focus Nordicin kanssa työpajan, jossa käsitellään rakasta lajia nimeltä valokuvaus. Parasta tässä hommassa on se, että yhteistyökumppanit pistävät sellaista tarjousta kehiin, että riittää!

Työpaja järjestetään ensi lauantaina 18.5.2019 kello 11-16 Vantaan Superparkin Super-Loungessa. Aiheena on valaisu, mutta homma rykäistään käyntiin hieman yleisimmillä aiheilla. Aluksi käsitellään ammattivalokuvauksen teemoja, kuten kalusto, keikkoihin valmistautuminen, matkustaminen ja sen haasteet sekä...

more
Valokuvaus_4377.jpg

Vaikka yrittäjän elämässä on vaikeitakin puolia ja äärimmäisen heikkoja hetkiä, nostavat mukavat jutut homman reilusti plussalle. Työn monipuolisuus on avaintekijä ja tällaiset keikat, jotka ovat puhdasta nautintoa. Luonnollisesti hommaan liittyvät moottoripyörät ja vauhdikas kaveri.

Tähän keikkaan yhdistettiin jälleen kaksi erillistä työnkuvaa; valokuvaaminen ja toimittaminen. Sain syötön lapaan ja ryhdyin tekemään juttua Arttu Stenbergistä, joka on sellainen kaksipyörätaituri, että riittää. Temppuja on varastossa hirmuinen määrä ja tulevaisuudessa tämä herra tullaan näkemään...

more
Rotolight_profiilikuva_setup 2019.jpg

Yksinkertaista rakas Watson! Tässä on esimerkki siitä, mitä voin yksinkertaisimmillaan tehdä Rotolightin kolmen valon setillä. Malli oli huono, mutta tämä on toteutettu yksin studiolla, eikä aikaa mennyt kuin muutama minuutti. Yhdellä valolla saa jo potkua kuvaan, mutta kun lisätään siihen pari lisää, niin voi valaista taustasta lähtien kaiken. Kalvokitillä saa vielä hiukan värimaailmaan lisää paukkua.

more
Screenshot 2019-05-14 at 9.05.30.png

Vaikka perustaa kaiken toimintansa suunnitteluun ja valmistautumiseen, saattavat asiat silti lähteä väärään suuntaan. Kun laiva alkaa upota, siinä ei ole paljon tehtävissä. Hikeä pukkaa, kädet tärisevät ja päätä huimaa. Silmissä vilisee mennyt elämä, sillä tiedät, että tämä on viimeinen päiväsi valokuvaajana. Tähän on tultu ja tähän se loppuu.

Okei, ehkä jutun otsikko ja ingressi ovat hiukan rajuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että faktat pilaavat hyvän jutun lähes poikkeuksetta. Eikä tässä paljon faktoista poiketa, sillä keikka oli äärimmäisen vaikea ja moni asia oli mennä pahasti...

more
Rotolight_Elias 010.jpg

Lehtikuvaajana olen tottunut siihen, että hyvin usein vallitsevalla valolla kuvaaminen on se juttu. Itse näen kuitenkin, että lopputulos ratkaisee ja hyvin usein lisävalot ovat jees. Tein pienimuotoisen kokeen Rotolightin LED-valoilla ja koko hommaan meni valaisuineen viisi minuuttia. Lopputulos kuitenkin aivan toisenlainen.

Yrittäjäperheen arkeen kuuluu se, että lauantaiaamuna puoliso lähtee keikalle ja toinen puoli hoitaa lapsia. Tässä tapauksessa nappasin 10v poikamme kyytiin ja suuntasin studiolle töihin. Kun aika kävi pitkäksi, maksimoin pojan kärsimyksen...

more
Koripallo_valokuvaus_studiossa

Yksi eniten kysytty asia on hintataso. Sosiaalisen median kautta tulee jatkuvasti kyselyitä, joissa valokuvaajat puntaroivat, että mitä keikasta voi laskuttaa. Tarkkaa tietoa ei oikein tunnu olevan, ja jokaisella on sitten omat hinnastonsa. Ongelma on tietenkin se, ettei kukaan halua paljastaa omaa hinnoitteluaan, jolloin osa sortuu polkemaan, ja osa sitten hinnoittelee itsensä pihalle. Avataanpa valokuvaajan hinnoittelua vähän.

Journalistiliiton hinnoittelu on hyvä lähtökohta. Siinä...

more
1studio_valokuvaus_koivunen_32.jpg

Valokuvaajan työ on hienoin homma mitä olen koskaan saanut tehdä. Mikään ei mene sen edelle. Ei edes motocross-mekaanikon työ, mikä sekin oli upea homma. Tai huoltoyhtiössä rikkaruohovastaavana oleminen.

Valokuvaus, ja ennen kaikkea urheilukuvaus on ollut jotain todella palkitsevaa ja hienoa. Tulevaisuuden näkymät eivät ole kuitenkaan kovinkaan kummoiset. Ainakin, jos uskomme amerikkalaista artikkelia.

Verkkosivusto Petapixel julkaisi jutun, jossa kerrotaan, että valokuvaajan...

more
Screenshot 2019-04-22 at 15.31.41.png

Internetin syövereissä on tietoa vaikka kuinka paljon. Minkälaista tietoa, sen sitten kukin voi itse päättää. Nappasin tähän päivitykseen videon, jossa kerrotaan, mitkä viisi asiaa ovat tärkeitä aloittelevalle kuvaajalle. Videolla ammattilainen kertoo, että nämä ovat juuri ne jutut, jotka vievät sinut helposti nextille levelille. Helppoa ja yksinkertaista.

Pohditaanpa asiaa hieman ja kertokaa sitten itse, mitä mieltä näistä olette?

1. Objektiivi. Jep, se on varsin olennainen juttu, eikös olekin. Primelinssi, aina vaan paranee, mutta onko tämä nyt se juttu,...

more
Red Bull Crashed Ice

Tämä keikka on hyvä esimerkki siitä, että jos on tuuria, niin säilyy ammatissa pidempään. Oli todella lähellä, että kaikki olisi mennyt persiilleen ja sen jälkeen kamat myyntiin ja kortistoon. Onneksi näin ei käynyt.

Sain keikan Helsingin Sanomien NYT-liitteeseen ja paineet olivat luonnollisesti kovat. Piti kuvata alamäkiluistelun naisten maailmanmestari Salla Kyhälä. Olin innoissani, sillä Kyhälä on aivan huipputyyppi, mutta myös peloissani. Pimeä tasainen luistelukenttä ei ollut omiaan tällaiseen kuvaukseen. Olin kuvannut alamäkiluistelua Red Bullille ympäri...

more
Saucony_event 0006.JPG

Tekevälle sattuu, eikö niin? Kuvaajat ovat monenlaisissa tilanteissa, eikä aina kaikkia asiat suju käsikirjoituksen mukaan. Itselleni on sattunut monenmoista kommellusta, mutta jotenkin niistä on aina selvitty. Oheisella videolla osa tapahtumista on tosin sellaisia, etten pahimmalle vihollisellekaan toivoisi.

Mutta kyllä nämä vaan jaksaa naurattaa. Ei siitä mihinkään pääse. Toisten munaaminen on vaan niin hauskaa. Ei kai Duudsoneistakaan olisi muuten niin paljon pidetty.

Nyt vaan rento asento ja nautiskele videosta. Jos et kertaakaan repeä, niin sinussa on jotain vikaa!

more